#graduationspeech #utmatrikulering #computerscience

Kjære studenter, kjære foreldre gratulerer med dagen

Hvis man søker google etter «graduation speech» får man 10 400 000 resultater på 0,43 sekunder.

Du får veldige gode sitater fra Sheryl Sandberg på UC Berkeley

J.K. Rowling, Harvard University

Og ikke minst Steve Jobs, Stanford University – “Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life…. Stay Hungry. Stay Foolish.”

Men jeg vil ikke gjenbruke noe i min tale til dere og jeg lover at jeg skrur av internett og jeg kobler hjertet og hjernen og jeg forsøker å si noe om dere, til dere fra meg.

Hvis jeg har konfigurert wordpress riktig, er min tale tilgjengelig på bloggen min letiziajaccheri.org akkurat nå og dere må gjerne ta ut telefonen og se talen på skriftlig formen. Det er noen som synes fremdeles at det er vanskelig å forstå hva jeg og andre utlendinger sier. Og da må man bruke teknologien til den beste.

Jeg har alltid vært opptatt av tiden. Jeg forstår ikke hva folk mener når de sier at «tiden går fort» og til og med på norsk «tiden går fort når man har det bra». Nei, Tiden går heldigvis sakte. Jeg har opplevde deres kull som studenter i software engineering faget i vår 2013. Det er krevende å være faglærer for unge selvstendige individer som dere, som kunne ha valgt nesten hva som helst i nesten hele verden men som valgte NTNU, institutt for data og informasjonsvitenskap.

Jeg har lovet at jeg ikke kan bruke internett og andre kilder mens jeg forbereder denne talen, men jeg husker utenat at Europa mangler 1 milion data eksperter, og dere må gjerne sjekke min tale for feil og mangler etterpå.

Dere skal ut i den store verden. Dere har vokst opp i verdens rikeste land og har studert på den nåværende største universitet på det mest populære datastudiet.  De alle fleste av dere har jobb som dere har valgt blant mange alternativer dere kunne vurdere. Noen velger å følge sine ideer og gå videre som entreprenører og dere må vite at jeg og IDI heier på dere og skal prøve å være støttespiller for dere. Andre velger å gå inn i store IT og konsulent selskaper. Evry, Steria, Telenor, Visma, Acando, IBM, Accenture. Her i Trondheim finnes spennende jobb muligheter innen utvikling i selskaper som Microsoft, Atmel, Nordic Semiconductor, Oracle og ARM. Zedge ble børsnotert i går. På norsk kan man si «ingen nevnt og ingen glemt». Jeg glemmer sikkert noe men så kjedelig er det når man ikke nevner, når man ikke si det man har på hjerte og i hjernen i redsel av å glemme eller å gjøre feil.

Og dette er mitt første budskap til dere. Ikke vær redd å gjøre feil. Vær hyggelig men våg å utfordre dine nye kolleger og dine sjefer som dere har gjort med meg og de andre faglærer her på NTNU. Du kommer til å høre setningen «jeg forstår ikke hva du sier». Selv om du snakker norsk til en nordmann eller perfekt engelsk til en amerikaner. Teknologien forandrer seg fort. Det fantes nesten ikke kahoot (eller den var fremdeles en prototyp som Alf Inge Wang og studentene hans holdte på å videre utvikle) når dere satt og jeg sto i S7 og jeg prøvde å formidle til dere begreper og prosesser innen progravare utviling, configuration management og testing. Det kan være mange grunner at du kommer til å høre setningen «jeg forstår ikke hva du sier» eller at du ikke forstår det din samtale partner sier. Og da er mitt råd «prøv å forstå», gode ideer kan komme fra hvem som helst når som helst. Men alt og alle kan man ikke forstå.

Det er mye som jeg har forstått og ikke forstått og som jeg ikke har klart å formidle i mine 30 år i arbeidslivet. Fra min første jobb som programmerer av et av de første mail systemer i Italia «driver du med epler?» spurte flere av mine venner og slektninger. Mela betyr jo eple på italiensk.

Jeg har opplevde å komme på jobb som ung forsker i Torino og finne et par venner som ikke hadde sovet fordi de hadde installert en «HTML browser». Det var en morgen i 94, jeg foreleste allerede software engineering, jeg forsto ikke det de hadde gjort, jeg trodde det var bare et av de demoene vi drev med for tiden og jeg skynde meg til forelesning salen, pliktoppfyllende og engstelig som en ung kvinne kan være, kanskje for å forelese configuration management, det som jeg skulle forelese den dagen husker jeg ikke, jeg var knapt 30 år. det var  dumt av meg å ikke gi slike web pionere og mitt første møte med the world wibe web, litt bedre oppmerksomhet.

Dere synes kanskje at jeg snakker mye om meg selv, men jeg har holdt på løfte å ikke google. Dessuten selv jeg antar at det er mye glede og masse stolthet i dere akkurat nå, kan jeg ikke vite eksakt det dere har i deres hoder og deres hjerter akkurat nå. Jeg, som de fleste, har bare meg selv å tilby. Men det er ikke bare bare å tilby seg selv. Jeg håper at dere går ut i verden med åpne ører, øyner og hjertet. Dere er unge talentfulle og snart rike, ja dere er ikke lengre studenter, dere er veldig rike i forhold til deres jevnaldre i andre land for eksempel, dere kan snart kjøpe leilighet, eller til og med hus. Nyt de muligheter dere har, men ikke putt pengene og materielle goder foran alt når dere velger og lever.

Om jeg ikke hadde vært villig å gå ned i lønn, hadde jeg aldri tatt en doktorgrad. Hadde jeg ikke vært villig til å flytte på meg, hadde jeg ikke stått her i dag og hatt den ære å snakke foran dere kandidater som skal jobbe med teknologien som jeg ikke vet hva det skal hete og hvilke konsekvenser skal ha, men som skal igjen forandre Norge og verden til en bedre verden – må dere love. Det er Kunst Intelligens, big data og Internet of Things som er de hot teknologi trender akkurat nå. Noen utfordringer likner på dem vi hadde allerede i slutten av 80 tallet, noen er helt fundamentalt annerledes. Hvis jeg skal peke på en stor trend i forskning og i IT er samarbeid og arbeidsformer, altså “work”, hvordan vi jobber, lærer, kommuniserer, det er og kommer til å bli i rask endring.

Gratulerer med dagen, lykke til videre – NTNU og IDI er her, velkommen tilbake som doktorstudenter, gjesteforeleser og samarbeidspartnere

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s