#WeLead er ikke en dameklubb, men et forsøk for å forbedre #forskning og #undervisning på @NTNU og i Norge generelt

I dag ble jeg spurt om hva jeg vil oppnå med #WeLead …
Når det gjelder #WeLead det jeg vil oppnå er å akselerere endringsprosess rundt Kvinner og IKT. Jeg sitter som eneste dame i en ledergruppe med 1 dekan + 2 prodekaner + 5 andre instituttledere + 2 studenter. Til sammen 10 norske menn og meg. I min egen ledergruppe på IDI er igjen jeg pluss 8 menn. Riktig nok flere utlendinger. Noe må gjøres. Jeg sitter i forskjellige styrer rundt omkring, mange menn og maks en dame til.
Det verste som kan skje meg er at jeg en dag slutter og det er ingen damer i lederstilling på hele IME (IKT) fakultet.

Vi har noen damer som er veldig flinke. Hvorfor tar de ikke lederstillinger? Det samme gjelder egentlig utlendinger. Det blir feil hvis norske menn skal sitte rundt bordet å bestemme om forskning og undervisning og kvinner og utlendinger skal jobbe i et system som de ikke er med å skape og å endre.

#WeLead er ikke en dameklubb, men et forsøk for å forbedre forskning og undervisning på NTNU og i Norge generelt. Jeg legger ved sammendrag av #WeLead. På bloggen min har jeg blogget masse om dette https://letiziajaccheri.org/tag/women-in-computing/

Introduction
Leadership program for women in computer sciences (WeLead) started in 2014 by Department of Computer and Information Science (IDI). In 2015 the Telematics department (ITEM) joined.
The leadership program involves professional training to be able to manage the gender biases that are embedded in the current system, and be more strategic in scientific career development and advancement. Furthermore, another important focus is to strengthen internal and external networking. The program wants therefore to collaborate with other similar programs locally and internationally and regularly invites highly recognized international female scientists.
WeLead motivation
It has been long recognized that more women need to be attracted to Computer Science (CS) programs globally (Frenkel, 1990). As of today in Norway, only 26% of professor positions are held by women (Rønnen, 2015). Gender balance in academic positions is a recognized goal in the Norwegian society.
Our main goal in 2016
 Increase program participants’ mentoring: The goal for each is to have their own internationally recognized career mentor. As part of this, we seek also to offer a recognition for highly successful females in top in science or technology.
 Broaden program participants’ networking capacity: By participating to Norwegian, European and an American networking event & career fair, we are aimimg to broaden our network nationally and internationally.
 Raise program awareness locally, nationally and internationally: The goal is to stabilize a more permanent funding base for the Leadership Program according to the roadmap defined.

Contact person:
Project Coordinator: Katja Abrahamsson, department of Computer and Information Science, NTNU
Project Co-coordinatotor: Soudabeh Khodambashi, department of Computer and Information Science, NTNU
Web responsible: Özlem Özgöbek, department of Computer and Information Science, NTNU
Project Responsible: Letizia Jaccheri, department of Computer and Information Science, NTNU
Co-responsible: Harald Øverby, Department of Telematics, NTNU
Co-responsible: Laura Georg,Department of Information and Media Technology, Gjøvik University College becoming in January 2016 part of NTNU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s