Ellen Solberg 1968 – 2017

18459895853_d4e7ef3df9_k.jpg
Ellen I want to remember you like this. Here you give a talk for the birthday of Anders C. You take the room when you stand up and talk, with your deep voice and your typical way of laughing. I have to learn to use the past tense when I think of you. On Friday for your funeral, I hope I dare to wear my orange Missoni dress that you like so much, and each time I wear it, you say “Oh I like Missoni, I like Italy”. There was a lot of life in you Ellen, you liked good food, drinks, sigarettes, books, audiobooks, your ring with the blue sapphire, life.

Talen til Ellen
Kjære Ellen
Selv om jeg ikke er din bossy-woman lengre er jeg stolt over å stå her og kunne si til deg
Takk for alt
Takk for alle de timene, dagene, årene, som du har jobbet på NTNU og for NTNU med oppgaver knuttet til forskning, undervisning og HR. PÅ vei av Fakultet for Informasjonsteknologi og Elektroteknikk eller fakultet (som vi pleier å kalle det), og ikke minst på vei av Institutt for Datateknologi og Informatikk (IDI) vil jeg si tusen takk.
Ellen vi har samarbeidet mye i de fire årene jeg har vært instituttleder. Du var blant annet sekretær i vårt styre og jeg husker godt det første styremøte når vi hadde laget ferdig styrepapirene og jeg sa til deg på min dramatisk måte «Oh, ikke en gang doktoravhandlingen hadde stresset meg så mye» – Du sa «men nå er det disputas» – du tenkte på selve møtet, og vi lo godt.
Det siste styremøte mitt var jeg like stresset, IDI skulle bli stor IDI etter Jul. Jeg foreslo til deg at vi skulle droppe lunsjen. Du sa «Lunsj må vi ha og vi må ha kake». Du uttalte ord kaken veldig høytidelig og du hadde helt rett, en kake er mer enn et sett med kalorier og mel og sukker. Det er et verktøy for felles refleksjon. Det ble en verdifull avslutting av en spennende styreperiode.
Dear Ellen you were very proud to be part of an International environment. You used to speak English (and Swedish) very well and professionally. You were a key person for our guests and new people. Not only because you gave them the first key and the first admission card.
You have been organizing many events. From the big fakultetsfest to IDI Julebord to the trip top Gjøvik in the Spring with your beloved PhD students. Once Kjell thanked you after a Julebord and said. The organization consisted of 4 people: Ellen, Ellen, Ellen, og Ellen.
We have also organized small events. I remember a meeting for PhD students with the cake! when I asked the students to associate their name to an animal. Agnar, you and I were the ones who had most fun, when we said “I am Letizia and I am a lizard” and “Agnar said “I am Agnar and I am an ameba” and you said “I am Ellen and I am an elefant”. I cannot forget you laughing loudly after the lizard, the ameba and the elefant. We had for sure more fun than the students. I am sure the students remember these cakes and games more than other serious things.
You liked my Missoni dress. You liked many things. You liked books, drinks, good food, beautiful rings, you liked life. It is very strange that you so were so alive are dead now.
Thanks for everything Ellen

One thought on “Ellen Solberg 1968 – 2017”

 1. Hei Letizia,

  Veldig fine ord du skriver om Ellen. Takk for at du delte dem med meg.

  Jeg får jo ikke vært med i begravelsen, men jeg skal ha en minnestund for meg selv i det tidsrommet. Vi har mye å takke Ellen for og mange fine minner å ta fram om henne både som menneske og arbeidskollega.
  Det blir sikkert en sterk men også en fin begravelse.

  -agnar-

  15. nov. 2017 kl. 20:46 skrev Letizia Jaccheri <comment-reply@wordpress.com>:

  letiziajaccheri posted: ” Ellen I want to remember you like this. Here you give a talk for the birthday of Anders C. You take the room when you stand up and talk, with your deep voice and your typical way of laughing. I have to learn to use the past tense when I think of you. On “

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s