@drfinge @ntnu #utmatrikulering

picts by @Kai

“Ikke rikdom resultat og ranking som er mål men relasjoner” Alf Inge Wang


“Mitt navn er Letizia Jaccheri. Jeg er professor i datateknologi og instituttleder på idi, institutt for datateknologi og informatikk på ntnu. I min utmatrikuleringtale velger jeg å fortelle om Data, Kunst, Intelligens og Kjærlighet. I 1996 kunne man lese i Dagens Næringsliv, at internett kom til å floppe. Men internet har ikke floppet, internet har forandret verden og det er vårt ansvar å forandre verden til en bedre verden gjennom Informasjonsteknologi.

I 2003 fant jeg ut at jeg hadde studert informatikk siden 1983 og jeg skrev en bok som fortalt om hardware, software, internet, og utvikling av programvaresystemer gjennom fortellinger om mitt eget liv. Dotcom bloba hadde nettopp sprukket og man snakket om å legge ned datainstitutt på NTNU, fordi nå kunne alle de andre bruke data. Boka ble tilgjengelig på norsk i 2006. Begge bøker kan ikke lengre kjøpes nå men kan lastes ned fra boggen min letiziajaccheri.org

Men hva er datateknologi og informatikk? Datateknologi handler om Teorier, metoder, verktøy, prosesser for å utvikle og forstå samspill mellom datamaskiner or menneskerJeg ble ferdig utdannet i datateknologi i 1988. I den tiden Keith Haring malte en vegg til en kirka i Pisa, la chiesa di san antonio, og jeg hadde en følelse at alt kom til å bli mulig – hvis det var mulig å male slike bilder på en kirke som også innholdet til og med en computer, som bare 5 år før, når jeg hadde startet på data, få mennesker visste hva det var.

Datateknologi har aldri floppet i de 34 årene jeg har holdt på med data. Studiene i datateknologi og informatikk har aldri vært så populære som nå og i år har instituttet tatt opp 500 nye data studenter fordelt på flere programmer. I år har institutt får et senter for fremragende utdanning og Telenor NTNU AI Lab.Telenor-NTNU AI-Lab skal drive forskning og innovasjon innen kunstig intelligens og stordata.Laboratoriet skal forske på hvordan maskiner kan utvikle nye tjenester deriblant basert på data hentet fra tingenes internett-nettverk.

Kunstig intelligens er et område der norske bedrifter kan ta en internasjonal rolle, og Telenor-NTNU AI-Lab vil derfor jobbe i tett samarbeid med industrien, forskningsinstitusjoner, akademia og gründere. Telenor bidrar med 40 millioner i økonomisk støtte, som blant annet skal finansiere et professorat innen kunstig intelligens.AI LAB er en viktig bekreftelse, det betyr Økt oppmerksomhet, Nye Resurser, Nye forskere og studenter. Det betyr at ansatte i Telenor og NTNU forplikter seg å jobbe på lab og for lab.Med de 40 milioner skal vi ansette en Professorship in AI og Machine Learning, 1postdoc, 1 doktorstudent, og assistenter.Og vi organiserer eventer og hackatlon.

For å forstå AI, må man først begripe konsept algoritme.Jeg har skrevet en annen liten bok, som for tiden er mitt hjerte prosjektet som gir meg energi og lyst til å lære mer, skrive mer og formidle på en effektiv og kjærligmåte. Den Lille Dørfruen går rundt og redder algoritmer og flinke jenter med lav selvtillit.Forskjellighet mellom å programmere med klassiske metoder og kunstintelligens er at med AI ,man gir mange eksempler til et datasystem for at den skal lære gjennomeksempler. Hvis jeg skal lære et AI system om katter, gir jeg systemet informasjon og bilder om mange mange forskjellige katter. For å kunne lære bort må man først lære selv. I de siste årene har jeg vært opptatt med budsjett, fusjon, styremøter og personalsaker, og ta i mot ministre. Det har vært en fantastiskeventyr å lære så mye og møte så mange interessante mennesker, men de mest interessante mennesker for meg er dere studenter.

Jeg vil ikke spå hva som skal skje i de neste årene, om det skal skje og hvor lang tid det skal ta for et datasystem å forstå et bilde bedre enn oss. Excellence er å våge å se på stjernene for å bli inspirert og lære. hvordan kan Telenor-NTNU AI-Lab tiltrekke seg stjerner og utvikle stjerner som vilgjøre verden og Norge bedre på grunn av excellence i AI? Spørsmålet om hvordan å tiltrekke seg stjerner som vil gjøre verden Norge og bedre på grunn av excellence i datateknologi, informatikk og AI, bør utfordre NTNU, dere i dette rommet og flest mulige beslutningstakere i dag og i årene som kommer.Det har vært en eventyr å være i 4 år leder for hundrede av superintelligentemennesker som underviser 2000 supersuperintelligente studenter.

Fra 1. august 2017 er dere i nye jobber og jeg igjen en vanlig professor. Min periode går mot slutten og jeg har nemlig ikke søkt instituttleder jobb. Jeg er ikke sliten tvert imot er jeg full av nysgjerrighet på det som skal komme. Jeg skal gå tilbake til forskning og undervisning og jeg må bare jobbe videre med min Den Lille Dørfruen. Jeg har en drøm å lage et ecosystem av fortellinger, spill, kunstinstallasjoner, som skal hjelpe flere å forstå og bidra til samspill mellom data, kunst, intelligens, og kjærlighet. Jeg håper dere har store drømmer om å forandre verden til en bedre verden ved hjelp av Data, Kunst, Intelligens og Kjærlighet. Jeg takker for invitasjon, for æren å kunne være deres instituttleder i 4 år, og ønsker dere masse gratulerer med dagen!
” Letizia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s